Op vrijdag 24 maart was de TAALTALENTDAG!

De hele dag zijn we op allerlei manieren bezig geweest met taal!

We hebben veel enthousiaste leerlingen, leerkrachten, ouders, vrijwilligers, schrijvers, illustrators, rappers, en nog veel meer gezien.

Lees hieronder het stukje dat op 12 april in de Westerpost staat. Geschreven door Shirley Brandeis. Wisten jullie dat zij ook bij ons op school heeft gezeten? Nu is zij journalist voor de Westerpost.

Taal centraal!

Slotermeer - Taal stond een dag lang extra centraal op de Slootermeerschool. Vrijdag 17 maart was het Talentendag en in samenwerking met uitgeverij Elsevier werd een hele schooldag rond het thema 'Taaltalent' georganiseerd. In elke hoekje van de school was er iets leuks, spannends of interessants te doen, zien of horen.

Shirley Brandeis

Een woordenschatquiz, lettergym, taalproefjes, een rapworkshop, een leesspeurtocht… In elk schoollokaal bruiste het deze dag van het taalenthousiasme. Naast alle leerkrachten waren vijfentwintig vrijwilligers vanuit Elsevier –de grootste wetenschappelijke uitgeverij ter wereld – op school in de weer.

Zij lazen voor, zongen toe en plakten en speurden mee.

Onder de Elseviermedewerkers, net als bij de leerlingen van de Slootermeerschool, mensen met een niet-Nederlandse achtergrond. Zoals Martin uit Ierland of Juan uit Spanje. “Ook zij hebben de Nederlandse taal goed moeten leren,” vertelt Elseviers taalcoördinator Lydia Tacx. “Als zij het kunnen, kunnen jullie het ook,” gaf ze de leerlingen aan het begin van de schooldag mee.

Het belang van een goede ontwikkeling van de Nederlandse taal benadrukken. Dat was het doel van de talentendag op de Slootermeerschool waar de meeste ouders niet in Nederland geboren zijn. Taal staat daarom altijd centraal – zo zijn er door de school heen posters met de aanmoediging ‘Ik spreek Nederlands, jij ook?’ te vinden – en soms wat meer. Tacx en collega’s komen driemaal per jaar zes weken lang dagelijks extra voorlezen. Tijdens de talentendag kwamen ook schrijvers langs.

Nieuw-Westbewoner Abdelkader Benali sprak met groep 8-leerlingen over taal aan de hand van hun eigen namen. Gerard Delft,onder andere bekend van ‘Het zwaard van Kristal’ en andere fantasieverhalen voor kinderen, vertelde over zwaarden en nam een echt zwaard mee de klas in.

Ondertussen daverde het boven zijn hoofd in het lokaal van juf Jennifer. Daar wisten alle leerlingen tijdens de woordenschatquiz hoe je receptie spelt en dat werd gevierd met applaus en gejuich.

maandag 4 dec.
Sinterklaasfeest